Office building and new incubator in the National Research Council (CNR) Research Area in Bologna, via Gobetti 101, Bologna

Consolidation and restoration of an office building, construction of a building having the role of an incubator used for technology transfer and construction of a parking lot for bicycles storage, covered with photovoltaic panels, located inside CNR Research Area in via Gobetti 101 – Bologna.

The execution involved two buildings in the CNR Research Area in Bologna, in close association in terms of structure with the original lot, but completely different in terms of objective and for the operational diversity between a conservation-type execution and a new structure.

Beneficiary
National Research Centre in Bologna
Object of works
Consolidation and restoration of an office building, construction of a building having the role of an incubator used for technology transfer and construction of a parking lot for bicycles storage, covered with photovoltaic panels, located inside CNR Research Area in via Gobetti 101
Location
Bologna
Amount of works
€ 3.045.060,23
Execution period
2013 – 2015


The works

 

CONSOLIDATION AND RESTORATION WORKS FOR THE PRESERVATION OF THE EXISTING OFFICE BUILDING.
The restoration works involved an old office building. The existing support structures have been subjected to static consolidation, thickening and conservation, while all the suspended floors and roofs have been replaced to ensure the “necessary bearing capacity” requested by the legislation in force, using structures similar to the existing ones, but modern and treated anti-rot. The internal restructuring meets all the current functional needs, with general repair of the sanitary, electrical, air-conditioning facilities, and general restoration of the interior spaces.
Special attention was paid to the new beams being applied on the old walls, through implementation of appropriate interconnections. Appropriate anchors and a reinforced concrete beam connect and consolidate the overall system of the bearing walls. The roof is ventilated. The stairs built in brick have had replaced the old materials in very poor condition. All the technological systems have been reinstalled.
CONSTRUCTION OF A NEW BUILDING WITH INCUBATOR ROLE
The new technological incubator mainly hosts laboratories. The work is listed as an “industrial specialized building”, with a high technological content, but preserving its architectural aspect. The constructive architectonic dialogue between antiquity and modernism continues with an area reserved to new technical and scientific knowledge.

OVERALL EXTERNAL SYSTEMATISATION WORKS
The external repairing includes new walkways and sidewalks, near buildings, as well as the street systematization of the area, and the creation of a 28 vehicles parking lot. The full reconditioning of the sewage networks completes the workload, accompanied by appropriate new technological systems necessary for the protection of the environment (recovery of hazardous liquids, selection of meteoric water/oils, recovery of rainwater in order to be redirected into the underground water).


Technological Systems

The single-floor building houses under the roof a metal structure, its destination fitting the placement of the technological systems and the protection of air-conditioning equipment (UTA), as well as a series of photovoltaic panels.

Covered bicycle rack.The building is foreseen with an outdoor bicycle storage rack for the users of the Research Area, structure whose shed is designed to accommodate photovoltaic panels that produce electricity. The plant is integrated into the electrical lighting network.

OtherProjects

Nursery and kindergarten in the former Maserati-Milan area (PRU Rubattino/Maserati) Rubattino Area

Previous Project

The Joint Research Centre

Next Project