Clădire de birouri și incubator nou în zona de cercetare a CNR din Bologna, str. Gobetti 101 Bologna

Consolidare și restaurare pentru conservare a unei clădiri de birouri, construcția unei clădiri cu rol de incubator pentru transferul tehnologic și construcția unei parcări pentru biciclete acoperită cu panouri fotovoltaice, aflată în interiorul Zonei de cercetare CNR din str. Gobetti, 101 – Bologna

 
Intervenția a avut loc la două clădiri din zona de cercetare a CNR din Bologna, în stransă relație de compoziție cu lotul de apartenență, dar complet diferite față de destinatiile și pentru diversitatea operativă între o intervenție de restaurare pentru conservare și o lucrare nouă.

beneficiar
Centrul National de Cercetare din Bologna
obiectul lucrarilor
Consolidare si restaurare spre conservare a unei cladiri de birouri, constructia unei cladiri cu rol de incubator pentru transfer tehnologic si constructia unei parcari pentru biciclete acoperita cu panouri fotovoltaice, situate in interiorul Zonei de Cercetare CNR in str. Gobetti nr. 101
situat in
Bologna
suma lucrarilor
€ 3.045.060,23
perioada executie
2013 – 2015


Lucrările

 

CONSOLIDARE și RESTAURARE PENTRU CONSERVARE A CLĂDIRII DE BIROURI EXISTENTE.
Lucrările de restaurare s-au efectuat la o clădire veche de birouri. Structurile în elevație existente au făcut obiectul consolidării statice, îngroșare și conservare, în timp ce toate acoperisurile au fost schimbate pentru a asigura “portanța necesară” cerută de legislația în vigoare, utilizand structuri similare celor existente, dar moderne și tratate anti-putrezire. Restructurarea interioară satisface toate cerințele funcționale actuale, prin refacerea generală a instalațiilor hidro-sanitare, electrice, de climatizare, precum și restaurarea generală a interioarelor. S-a acordat o atenție specială la aplicarea grinzilor noi pe vechile ziduri, prin realizarea conexiunilor necesare. Ancorajele potrivite și o grindă de beton armat conectează și consolidează tot sistemul zidurilor portante. Acoperisul este ventilat. La scările de cărămidă s-au schimbat vechile materiale ce se aflau într-un stadiu foarte prost de conservare. Toate instalațiile tehnologice au fost realizate din nou.
CONSTRUCȚIA UNEI NOI CLĂDIRI CU ROL DE INCUBATOR
Noul incubator tehnologic găzduiește în principal laboratoare. Este vorba de o lucrare ce se înscrie în modelul de tip “construcții industriale specializate”, cu un înalt conținut tehnologic, dar păstrând aspectul arhitectonic. Dialogul arhitectonic constructiv între antic și modern continuă, în interiorul unei zone destinate noilor cunoștințe tehnico-științifice.

REPARAȚII EXTERNE GLOBALE
Reparațiile externe se constituie din noi alei pietonale și trotuare, lângă clădiri, precum și sistematizarea stradală a zonei, împreună cu crearea unei parcări pentru 28 de autoturisme. Refacerea totală a rețelei de canalizare completeaza volumul de lucrări, acestea fiind corelate cu noile instalații tehnologice necesare pentru protecția mediului (recuperare de lichide poluante, selectionarea apelor pluviale/uleiuri, recuperare ape pluviale pentru a fi dirijata catre panza freatica).


Instalațiile tehnologice

Clădirea cu un singur etaj găzduiește sub acoperiș o structură metalică cu destinație potrivită pentru poziționarea instalațiilor tehnologice și protecția aparaturii de aer condiționat (UTA), precum și o serie de panouri fotovoltaice.

Structura acoperita pentru biciclete. La exterior este prevazuta o structură pentru depozitarea bicicletelor utilizatorilor Zonei, a cărei acoperiș este destinat să susțină panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Această instalație se integrează cu instalațiile electrice de iluminat.

AlteProiecte

Creșă și grădiniță în fosta zonă Maserati-Milano (PRU Rubattino/Maserati) Zona Rubattino

Previous Project

Centru Comun de Cercetare - Joint Research Centre

Next Project