Noua piață și grădinița – Bisceglie (BAT)

BISCEGLIE (BAT) – Lucrări de realizare a urbanizării secundare P.E.E.P. – Maglia 167 din PRG – Gradiniță și Piața Pietonală

Planul urbanistic denumit P.E.E.P. (Plan de Construcții Economic și Popular) în care sunt introduse noua piață și grădinița, este un plan de construcții rezidențiale, public, prevăzut de Primăria Bisceglie pentru a primi peste 1500 de locuitori. Suprafața totală a lotului, egală cu aproximativ 7.750 mp a fost divizată în aproximativ 3.750 mp pentru piață și aproximativ 4.000 mp pentru grădiniță. Zona de intervenție a fost reperată într-o poziție absolut centrală față de noul cartier rezidențial, astfel înzât să devină un real centru de agregare pentru locuitori. Poziția grădiniței permite reducerea la minimum a timpilor pentru a ajunge la destinație parcurși de către copii.

NOUA PIAȚĂ – Spațiul care se află în fața grădiniței este organizat cu o zonă centrală pavată și două spații verzi laterale, cu copaci, evocând tradiția zonei Puglia, de “vilă comunală”; piața oferă noului cartier o grădină urbană, loc de întâlnire pentru rezidenți de toate vârstele, la diferite ore ale zile și în diferitele anotimpuri. Piața devine așadar un loc flexibil pentru activități de diferite naturi, desfășurate în aer liber (mici spectacole muzicale și teatrale, cinematografe în aer liber etc.) și de asemenea un spațiu pentru amenajarea pieței săptămânale. Pavajul pieței urmărește prin desen ritmul structurilor portante ale grădiniței. Dotarea cu mobilier urban este completă: bănci, fântâni arteziene, rasteluri pentru biciclete, patru niveluri de iluminat, o baie publică.

beneficiar
Bisceglie (BAT)
obiectul lucrarilor
Lucrări de realizare a urbanizării secundare P.E.E.P. – Maglia 167 din PRG – Gradiniță și Piața Pietonală
situat in
Bisceglie (BAT)
suma lucrarilor
€ 1.435.737,91
perioada executie
2016 – 2017


NOUA GRĂDINIȚĂ – Noua grădiniță va reprezenta pentru piață o adevărată culisă arhitectonică, cu un rol central nu numai la nivel funcțional, dar și urban. Proiectul pune în special accent pe confortul micilor utilizatori ai clădirii. Clădirea este dimensionată pentru un maxim de 180 de copii și este constituită dintr-un bloc unic și cu un singur nivel, cu două înălțimi diferite: 2,70 m pentru spațiile de serviciu și 3,40 m pentru spațiile didactice. Blocul extern compact are în interior o curte deschisă, de forma unei curbe neregulate, delimitată de un spațiu sub formă de inel, cu dublă funcție de coridor de distribuție și de spațiu didactic și de joacă pentru activitățile libere ale copiilor. Același coridor are ieșire în piață “invadând” mediul urban cu un spațiu din sticlă, ce permite o dublă intrare în grădiniță. Ambientele sunt divizate astfel încât să cuprindă înspre piață spațiile comune și de serviciu, în timp ce în parea posterioară, mai liniștită, se află cele șase secțiuni didactice. Pereții verticali portanți sunt realizați din blocuri din cărămidă termică. Structurile adăpostului de la intrare și coridorul cu inelul central sunt realizate prin utilizarea de tâmplărie metalică. Finisajele externe sunt realizate numai cu materiale alese în mod oportun în funcție de prestațiile solicitate pentru destinația de utilizare. Proiectul prevede o cantitate considerabilă de suprafețe din sticlă, atât interne cât și externe și expuse în mod diferit: valorile de iluminat natural sunt în fapt mult superioare cerințelor normative, în timp ce pentru a filtra și controla iluminatul solar direct, câteva cadre externe sunt protejate de adăposturi din lemn sau din beton armat. Spațiile verzi aparținând grădiniței sunt o ideală continuare a pieței, în timp ce în curtea internă sunt prezenți copaci care vor garanta o umbrire ulterioară la partea externă și vor crea o curte de fiecare dată diferită, la variația anotimpurilor.
La proiectul inițial au fost aduse anumite îmbunătățiri în faza de licitație:
– instalarea unei instalații fotovoltaice pe acoperiș;
– înlocuirea / completarea corpurilor de iluminat cu aparate cu LED;
– strângerea și reutilizarea apelor meteorice în scopul irigării grădinii grădiniței și a descărcării serviciilor igienice.

AlteProiecte

Commissione Europea - Centro Comune di Ricerca, Edificio 27B - Ispra (VA)

Previous Project

Noua piață și grădinița - Bisceglie (BAT)

Next Project