Restructurarea și extinderea centrului de servicii pentru persoanele vârstnice autonome și dependente “Villa San Giuseppe”

Proiectul total a prevăzut restructurarea și extinderea azilului S. Giuseppe din Livinallongo din Col di Lana, introdus într-o zonă de proprietate comunală, deja destinată serviciilor de tip asistență-spital.

Clădirea a fost studiată și reorganizată printr-un program de intervenții de extindere și restructurare, cu scopul de a moderniza spațiile existente, de a le adapta noilor reglementări în vigoare și de a pune în aplicare serviciul de asistență pentru persoanele în vârstă.

Intervenția, momentan în curs de finalizare, a fost deosebit de complexă datorită poziției speciale a clădirii și necesității ca structura să rămână activă pentru întreaga perioadă a lucrărilor, permițând extinderea simultană adiacentă structurii existente la nord cu o clădire nouă constând dintr-un subsol și cinci etaje deasupra solului. Zona complexului în care se află azilul este de circa 6500 mp și găzduiește un total de 66 utilizatori. Cu noua soluție de proiectare, o distribuție mai bună a spațiilor este definită cu o suprafață adecvată noii reglementări și cu realizarea dotărilor noilor încăperi pentru o mai bună performanță a serviciilor comune.

Azilul este situat în apropierea centrului orașului, iar poziția sa permite vizualizarea unui peisaj relaxant către versanții muntoși de la sud. Această poziționare optimă a făcut în așa fel încât să se urmărească ideea restructurării Centrului existent, în ciuda dificultăților de a interveni într-un lot închis din mai multe părți.

Clădirea, în situația precedentă, se învecina la nord și la vest cu versantul muntos și la est cu o clădire adiacentă la o distanță de doar 5 m. Extinderea la nord a comportat deci o săpătură complexă și o remodelare a întregului versant pietros.